BRISEL 26. APRILA 2021.


Pascal Saint - Amans: Digitalni sporazum o porezu do oktobra

Govoreći na konferenciji koju je organizovala irska vlada, Pascal Saint-Amans - poreski direktor OECD-a potvrdio je dogovoreni vremenski okvir za postizanje globalnog sporazuma o digitalnom porezu. Pascal Saint-Amans rekao je da je sastanak ministara finansija G20 u julu i dalje okvirni rok za postizanje sporazuma, međutim možda će biti potrebno da se oko nekih detalja dogovore do oktobra, kada je predviđen naredni sastanak G20.

Što se tiče minimalne poreske stope za preduzeća, Saint - Amans je potvrdio da će biti ispod 21% koje su predložile Sjedinjene Države. Opšte je očekivanje da će stopa biti izmirena u rasponu od oko 15%, umesto 21% kako su predložile Sjedinjene Države, kako bi se „prilagodila irska stopa od 12,5%“. „Postoji inicijativa, postoji nova dinamika koja će nas verovatno dovesti do rezolucije. Usvajanjem dva stuba doći će do potrebe za stabilizacijom sistema i za osiguravanjem mira - poreskog mira. Porekii mir nismo imali predugo. ", rekao je poreski direktor OECD-a.

Benjamin Angel, direktor Evropske komisije za direktno oporezivanje pri DG TAXUD, govoreći na istom događaju, rekao je da EU želi da nastavi sa sopstvenim predlozima o digitalnom nametu ovog leta, napominjući da Komisija ne namerava da stvara prepreke digitalizaciji evropske ekonomije, što je prioritet politike EU. Ključno razmatranje pri dizajniranju nameta je izbegavanje diskriminacije nerezidentnih kompanija ili tenzija sa Sjedinjenim Državama. Gospodin Angel je istakao da digitalni namet EU nema nikakve veze sa pregovorima koji se trenutno vode u OECD-u.

Fabrizia Lapecorella Nova predsednica Fiskalnog komiteta OECD-a

Članice OECD-a imenovale su Fabriziju Lapecorelu, generalnog direktora u Ministarstvu finansija Italije, za novog predsedavajućeg Odbora za fiskalne poslove, zamenjujući nemačkog Marina Kreienbauma, koji stupa na snagu 1. januara 2022. Gospođa Lapecorella je doktor ekonomije Univerziteta u Yorku, u Ujedinjenom Kraljevstvu i zauzimala je visoke položaje u međunarodnoj poreskoj politici u OECD-u, EU i italijanskoj vladi.

Na najvišem nivou EU, gospođa Lapecorella je predsedavala Grupom za kodeks ponašanja za oporezivanje preduzeća, koja je ključna za uspostavljanje EU 'crne liste' nekooperativnih jurisdikcija u svrhu oporezivanja, praćenje potencijalnih agresivnih poreskih mera u državama članicama EU i transparentnost i reforma grupe za kodeks ponašanja.

Komentarišući imenovanje, Martin Kreienbaum, trenutni predsedavajući Odbora za fiskalne poslove, rekao je: "Veoma sam zadovoljan što su članovi izabrali Fabriziju Lapecorelu da vodi CFA. Odboru je dobro poznata i donosi bogato iskustvo u poreskoj politici i dobro je upućen u tehničku i političku dimenziju. Radujem se saradnji sa njom tokom ostatka svog mandata", dodao je gospodin Kreienbaum.

Evropski parlament: Nedostatak napretka u reformi grupe za kodeks ponašanja

Govoreći na poslednjem sastanku Pododbora za oporezivanje Evropskog parlamenta (FISC), Ljudmila Petkova, predsedavajuća Grupe EU za kodeks ponašanja (oporezivanje preduzeća), obavestila je članove Evropskog parlamenta da ministri finansija EU nisu dobili mandat da poboljšaju upravljačku strukturu Grupe za kodeks ponašanja. Gđa Petkova je, međutim, primetila napredak u reformi okvira osmišljenog za procenu sistema poreza na dobit država članica.

Članovi Odbora izrazili su zabrinutost zbog nenapredovanja u preispitivanju upravljačke strukture Grupe, ističući nedavna pozitivna kretanja u poreskoj politici koja dolazi od administracije predsednika Bajdena. Brojni poslanici u Evropskom parlamentu primetili su da bi pozitivna promena u Vašingtonu mogla olakšati reforme u EU i inspirisati progresivniji pristup oporezivanju preduzeća.

Evropski parlament usvojio je Rezoluciju 21. januara, pozivajući na reformu Grupe za kodeks ponašanja zbog neefikasnosti utvrđenih u procesu „stavljanja na crnu listu“.

Ažurirani izveštaj OECD-a o fiskalnim merama COVID-19

OECD je objavio ažurirani izveštaj (tabelu) koji sadrži nacionalne mere / Odgovor fiskalne politike na krizu COVID-19. Ažurirani izveštaj pruža pregled poreskih mera uvedenih tokom krize COVID-19 u 66 zemalja i jurisdikcija od izbijanja pandemije. Izveštaj takođe sadrži mere koje su razvile 53 jurisdikcije članice Foruma za poresku upravu (FTA) zajedno sa OECD, za podršku poreskim obveznicima i reviziju aranžmana o kontinuitetu poslovanja.

CFE Forum - Poreska transparentnost, razmena informacija i digitalna trgovina - 6. maj 2021

Prvi panel sadržaće uvodni govor Pascala Saint-Amansa, direktora OECD-ovog Centra za poresku politiku i administraciju. Panelisti Evropske komisije, Evropskog revizorskog suda, akademske zajednice i prakse će zatim razgovarati o prekograničnoj razmeni informacija u EU i implikacijama na prava poreskih obveznika, uključujući upotrebu informacija od strane poreskih vlasti.

Drugi panel će činiti panelisti iz Evropske komisije, digitalnih platformi i prakse, i istraživaće temu PDV-a u digitalnoj ekonomiji, u pogledu ukidanja pravila prodaje na daljinu i omogućavanja plaćanja platnih obveznika za PDV na prodaju izvan EU.

TOP