BRISEL | 26. JULA 2021.


Komisija EU objavila zakonodavni paket o sprečavanju pranja novca

Evropska komisija je objavila svoj zakonodavni paket za sprečavanje pranja novca, koji će nadograditi postojeći zakonodavni okvir EU protiv pranja novca (AML).

Paket se sastoji od četiri predloga, i to su:

• Uredba o uspostavljanju novog organa EU za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma;

• Uredba o BPPN / BPFT, koja sadrži direktno primenljiva pravila, uključujući i u oblastima Dužnog pregleda i korisnog vlasništva;

• Šesta direktiva o BPPN / BPFT („AMLD6“), koja zamenjuje postojeću Direktivu 2015/849 / EU (četvrta AML direktiva izmenjena petom Direktivom o BPPN), koja sadrži odredbe koje će biti prenete u nacionalno zakonodavstvo, kao što su pravila o nacionalnim nadzornicima i jedinicama za finansijsku obaveštajnu delatnost u državama članicama;

• Revizija Uredbe o transferima sredstava iz 2015. za praćenje transfera kripto-imovine (Uredba 2015/847 / EU).

Značajno je da će paket uspostaviti nadzorno telo EU za sprečavanje pranja novca, Uprava za sprečavanje pranja novca, ili AMLA, koja bi počela sa radom 2024. godine, a predviđeno je da zapošljava oko 350 ljudi. AMLA će uspostaviti jedinstveni integrisani sistem nadzora širom EU, dobiće direktna nadzorna ovlašćenja na nivou EU za nadgledanje i koordinaciju nacionalnih nadzornih tela, kao i mogućnost da daje novčane kazne i direktno nadzire prekogranične finansijske kompanije. AMLA će takođe koordinirati sa nacionalnim finansijskim obaveštajnim jedinicama (FIU) i omogućavati zajedničke analize radi otkrivanja nezakonitih finansijskih tokova.

Paket će takođe stvoriti jedinstveni EU pravilnik za borbu protiv pranja novca širom EU, uključujući pravila o detaljnom nadgeldanju kupaca, korisnom vlasništvu i ovlašćenjima i zadacima supervizora i finansijskih obaveštajnih jedinica (FIU). Postojeći nacionalni registri bankovnih računa biće povezani sa sistemom, pružajući pristup FIU-ima na bankovnim računima i depozitnim kutijama. Takođe se predlaže da se sprovođenju zakona omogući pristup sistemu.

Ostali značajni elementi paketa uključuju planove za proširenje pune primene AML okvira na kripto sektor, nametanje ograničenja gotovinskog plaćanja u celoj EU od 10.000 EUR i stvaranje „crne liste“ i „sive liste“ zasnovane na preporuke globalnog nadzornog tela za pranje novca i finansiranje terorizma, Radna grupa za finansijsku akciju (FATF). Bilo koja država navedena u preporukama FATF-a biće navedena na EU ili na „crnoj listi“ i na „sivoj listi“, a EU će primenjivati mere na osnovu nivoa rizika. u mogućnosti da navede dodatne zemlje koje nisu predmet preporuke FATF-a, na osnovu sopstvene procene nivoa rizika za EU.

Izvršni potpredsednik Valdis Dombrovskis rekao je za paket: „Svaki sveži skandal sa pranjem novca jedan je previše skandal - i poziv na uzbunu da naš posao na zatvaranju rupa u našem finansijskom sistemu još uvek nije završen. Poslednjih godina napravili smo ogroman iskorak i naša pravila EU o sprečavanju pranja novca sada su među najtežim na svetu. Ali sada ih treba dosledno primenjivati i pažljivo nadgledati kako bi bili sigurni da zaista daju rezultate. Zbog toga danas preduzimamo ove hrabre korake da zatvorimo vrata pranju novca i sprečimo kriminalce da ne pune džepove neovlašćenim dobrom. “

Paket će sada razmatrati Parlament i Savet. Predlozi predviđaju da EU telo za borbu protiv pranja novca započne svoje dužnosti od 2024. godine, a direktna uloga nadzora započinje kasnije, nakon što se Direktiva prenese i počne da se primenjuje kroz regulatorni okvir.

Odluka Žalbene komisije Evropske komisije o državnoj pomoći za Amazon

Evropska komisija je uložila žalbu na presudu Opšteg suda EU u sporu sa Amazonom u vezi sa raspodelom dobiti i primenom TNMM kao metode transfernih cena, u slučaju T-816/17 Luksemburg i Amazon protiv Komisije.

Opšti sud je u svojoj presudi utvrdio da Komisija nije dokazala postojanje državne pomoći u skladu sa potrebnim pravnim standardom i poništio je odluku Komisije. Iz perspektive transfernih cena, Sud je utvrdio da čak i ako su autorska prava „van dohvata ruke“ trebalo izračunati koristeći kompaniju imenovanu kompanijom iz grupe kao „testiranu stranu“ u primeni TNMM-a, Komisija još uvek nije utvrdila postojanje prednosti jer Komisija nije uzela u obzir evoluciju nematerijalne imovine i sporazum o podeli troškova, tj. naknadno povećanje vrednosti navedene nematerijalne imovine.

Komisija će tvrditi pred Evropskim sudom pravde da je Opšti sud u svojoj presudi počinio brojne greške u primeni prava, posebno da je Sud svoju presudu trebao zasnivati na dobiti koju je Amazon zabeležio u Luksemburgu, umesto da gleda na SAD gde drži svoju intelektualnu svojinu.

Izjava CFE o pitanjima snabdevanja robom i transporta prema pravilima e-trgovine

CFE poreski savetnici za Evropu su sada objavili izjavu o mišljenjima o pitanjima snabdevanja robom u skladu sa pravilima e-trgovine. Utvrđivanje prirode transakcije jedan je od najvažnijih koraka pri određivanju tretmana PDV-a za isporuke, uključujući i način na koji funkcionišu pravila o mestu isporuke. Tek nakon što se utvrdi priroda isporuke, uključujući utvrđivanje da li se neka isporuka treba smatrati isporukom dobara ili usluga, mogu se primeniti različita pravila u vezi sa određivanjem mesta oporezivanja. Situacija se posebno komplikuje u slučajevima kada dobavljač istovremeno pruža kupcu isporuke dobara i usluga. U takvim slučajevima mora se utvrditi da li se za potrebe PDV-a isporuka treba tretirati kao dve različite oporezive transakcije ili kao pojedinačna kompozitna isporuka za potrebe PDV-a. Ovo pitanje se često postavlja kada dobavljač istovremeno isporučuje robu i vrši prevoz robe. Takva situacija je još češća kod aktivnosti e-trgovine, kada preduzeća prodaju robu na mreži krajnjim potrošačima koji se nalaze u drugim državama članicama (prodaja robe na daljinu).

Izjava CFE utvrđuje da se primenjuju različita pravila prilikom određivanja mesta isporuke robe i prevoza robe, što u praksi često izaziva administrativne probleme. Budući da postoje različita pravila u vezi sa određivanjem mesta oporezivanja za usluge prevoza i isporuke robe, CFE kroz isticanje ovih pitanja u praksi utvrđuje da bi bilo korisno da se izdaju neka uputstva Komisije koja pojašnjavaju kakav je položaj ili, alternativno, ako bi moglo razmotriti uvođenje izmena u Direktivu o PDV-u tako da se transportne usluge obrađuju doslednije sa osnovnom isporukom.

Julski paket prekršaja Evropske komisije

Evropska komisija objavila je svoj paket za prekršaje za jul 2021. godine, u kojem se navodi pravna radnja koju Komisija sprovodi protiv različitih država članica zbog nepoštovanja obaveza prema zakonu EU.

Evropska komisija izdala je formalno pismo sa obaveštenjem od strane Evropske komisije zbog toga što nije pravilno primenila pravila u okviru šeme PDV-a za mala i srednja preduzeća (MSP), zahtevajući od preduzeća sa prometom manjim od 45.000 EUR da se registruju za PDV kada godišnji godišnji prihod premašuje prag od 45.000 EUR u celini, čak i kada su drugi poslovi te osobe pravno nezavisni i ne koriste čisto veštačke strukture. Litvanija ima dva meseca da odgovori na pitanja koja je pokrenula Komisija pre nego što se izda obrazloženo mišljenje.

Komisija je takođe uputila formalno obaveštenje Kipru zbog nedovoljne primene Direktive o PDV-u, dozvolivši smanjenu stopu PDV-a od 5% na prvih 200m2 stanova koje je korisnik koristio kao glavno i stalno prebivalište, bez ikakvih drugih ograničenja. Direktiva o PDV-u dozvoljava primenu smanjene stope PDV-a na stanovanje kao deo socijalne politike, koja bi zahtevala neke ograničavajuće kriterijume, i kao takva Komisija smatra da Kipar nije poštovao pravila EU o PDV-u.

Konačno, Rumuniji je izdato formalno pismo sa obaveštenjem jer nije dozvolila kompanijama koje ispunjavaju uslove da imaju pristup jedinstvenom sistemu, već samo kompanijama koje su već registrovane za PDV u Rumuniji za domaće odbitne transakcije i određene transakcije unutar zajednice sa pristupom na OSS. Pored toga, Rumunija prema svom domaćem zakonodavstvu takođe isključuje MSP koja pružaju usluge telekomunikacija, emitovanja ili elektronske usluge potrošačima u drugim državama članicama.

Rumunija i Kipar takođe imaju dva meseca da odgovore Komisiji, nakon čega Komisija može izdati obrazloženo mišljenje.

Savet EU usvojio izuzeće od PDV-a „Kupi i pokloni“

Savet EU usvojio je takozvano privremeno oslobađanje od PDV-a za kupovinu i doniranje, kako bi se odgovorilo na krizu COVID-19 i olakšala kupovina i distribucija robe i usluga od strane država članica Države.

Privremeni dodatak izuzeća Direktivi o PDV-u oslobodiće administrativna i budžetska pitanja koja mogu uticati na napore EU da daje donacije državama članicama. Direktiva će se primenjivati retroaktivno od 1. januara 2021.

TOP