BRISEL | 19. JULA 2021.


EU: Značajni paket klimatske politike

Evropska komisija je 14. jula predložila ambiciozni paket klimatske politike, koji uključuje višestruke instrumente politike za ispunjavanje Evropske obaveze o zelenom dogovoru po kome Evropa treba da postane karbonski neutralan kontinent do 2050. godine i smanji emisiju ugljenika za 55% do 2030. godine. za koje je potrebna saglasnost država članica da bi se postigla puna primena na celom kontinentu. Predloženi instrumenti uključuju: proširenje i jačanje ETS-a na nove sektore; povećana upotreba obnovljivih izvora i energetska efikasnost; brže uvođenje transporta sa niskom emisijom i infrastrukture i goriva za njihovu podršku; usklađivanje poreskih politika sa ciljevima evropskog zelenog sporazuma i mere za sprečavanje curenja ugljenika.

Instrumenti poreske politike uključuju revizije Direktive o oporezivanju energije, sa ključnim političkim ciljem da pomogne državama članicama da pređu na zelene poreze, kao manje štetne za rast i održivije u poređenju sa trenutnim prevelikim oslanjanjem na poreze na rad. Mehanizam prilagođavanja ugljenika ima za cilj izjednačavanje konkurencije sa uvoznom robom iz zemalja koje ne primenjuju iste standarde kao Evropa, čime se sprečava curenje ugljenika. Da bi to učinila, Direktiva ima za cilj određivanje cene uvoza sa intenzivnim emisijama ugljenika, podstičući time trgovinske partnere da sprovode slične zelene politike kod kuće. Kao rezultat toga, istovremeno se može postići globalno smanjenje emisije ugljenika. Planirano je da Fond za klimu pomogne državama članicama da olakšaju zelenu tranziciju i izbegnu situacije u kojima su neke države članice ili regioni zaostale.

Komentarišući, komesar Paolo Đentiloni rekao je da je ovo trenutak „sada ili nikad“ za svet: „Naši napori u borbi protiv klimatskih promena moraju biti politički ambiciozni, globalno koordinirani i socijalno pošteni. Ažuriramo svoja dve decenije stara pravila oporezivanja energije kako bismo podstakli upotrebu zelenijih goriva i smanjili štetnu konkurenciju kod poreza na energiju. Predlažemo mehanizam prilagođavanja granice ugljenika koji će uskladiti cenu ugljenika na uvoz sa onom koja se primenjuje u EU. U potpunosti poštujući naše obaveze prema STO, ovo će osigurati da strane firme koje podležu labavijim ekološkim zahtevima ne podrivaju našu klimatsku ambiciju. Takođe će podstaći zelenije standarde van naših granica. Svake godine strašna stvarnost klimatskih promena postaje sve očitija: danas potvrđujemo svoju odlučnost da delujemo pre nego što zaista bude prekasno. “ Slično tome, predsednica Komisije Ursula von der Leyen rekla je: „Ekonomija fosilnih goriva dostigla je svoje granice. Želimo da narednoj generaciji ostavimo zdravu planetu, kao i dobre poslove i rast koji ne šteti našoj prirodi “.

NIKE gubi proceduralni izazov zbog slučaja državne pomoći Komisije

Nike je zbog formalnih razloga izgubio izazov na slučaju Komisije o državnoj pomoći, doneo je 14. jula presudu Opšti sud EU u slučaju C-648/19 (Nike European Operations Netherlands BV & Converse Netherlands BV protiv Evropske komisije). Nike je navodno pogrešno ocenio karakter državne pomoći; netačna procena prirode APA u holandskom zakonu; i kršenje principa dobre administracije i jednakog tretmana. Drugi tužbeni razlog se odnosi na kršenje obaveze obrazloženja i netačnu ocenu selektivnosti. Treći žalbeni navod navodno krši procesna prava podnosilaca predstavke; i prevremeno pokretanje formalnog postupka istrage.

Sud je odbacio Nike-ove argumente o netačnoj proceni selektivnosti, pozivajući se na ustaljenu sudsku praksu, kao što je Komisija protiv MOL-a: u slučaju individualne pomoći, identifikacija ekonomske prednosti je u principu dovoljna da potkrepi pretpostavku da je selektivan. Pretpostavka selektivnosti deluje nezavisno od pitanja da li na relevantnom tržištu postoje operatori u uporedivoj činjeničnoj i pravnoj situaciji. Samo prilikom ispitivanja šeme pomoći neophodno je utvrditi da li dotična mera, uprkos zaključku daje prednost opšte primene, čini to u isključivu korist određenih preduzeća ili sektora (presuda od 4. juna 2015, Komisija protiv MOL , C 15/14 P, stav 60).

Na osnovu proceduralnih argumenata, Sud je utvrdio da je Komisija imala pravo da pokrene formalni postupak ispitivanja i da nije prekršila principe jednakog tretmana i dobre uprave. Kao rezultat ove presude, Komisija će nastaviti istragu o pitanjima APA-a od strane holandske poreske uprave od 2006. do 2015. godine, utvrđujući nivo autorskih prava koje su Nike / Converse podružnice plaćale za upotrebu IP-a koji pripada kompaniji iz grupe za prodate proizvode u EMEA regionima.

Izveštaj o poreskoj politici EU - 1. semestar

CFE poreski savetnici za Evropu su sada objavili Izveštaj o poreskoj politici EU koji pokriva prvo polugodište 2021. Izveštaj o poreskoj politici EU je dvogodišnja publikacija koja pruža detaljnu analizu značajnih kretanja u primarnom zakonu i poreskoj politici na EU i međunarodnom nivou koja su se dogodila u prethodnih šest meseci što bi bilo od interesa za evropske poreske savetnike. Takođe uključuje pregled odabrane sudske prakse Evropskog suda i relevantnih odluka Evropske komisije.

Pozivamo vas da pročitate Izveštaj o poreskoj politici EU i ostanete na raspolaganju za sva pitanja ili komentare koji biste mogli da imate.

OECD-ov dokument o održivosti rada od kuće

Prelaskom na daljinski rad koji je izazvala Covid-pandemija, OECD je objavio belešku koja olakšava politiku daljinskog rada i održivu organizacionu kulturu neovisnu o lokaciji. U radu se posebno ističu politike koje poreske uprave možda žele uzeti u obzir prilikom dizajniranja procesa i smernica kako bi se osiguralo da dugoročni rad na daljinu bude održiv za sve strane, uključujući pojedine zaposlene.

Podcast OECD-a o globalnom poreskom dogovoru

OECD je pripremio podcast analizirajući nedavni globalni poreski sporazum postignut među članovima inkluzivnog okvira. Pascal Saint-Amans, direktor OECD-ovog Centra za poresku politiku i administraciju je gost, a podcast vodi Lawrence Speer Dostupan je na Soundcloud-u:

:https://soundcloud.com/oecd/global-tax-deal

TOP