BRISEL 19. APRILA 2021.


Irska pokreće pitanje minimalnog poreza koji predlažu SAD

Kao rezultat američkih predloga da se uvede minimalna stopa poreza na dobit od 21%, pretpostavlja se da će zemlje poput Irske izgubiti značajan prihod. Prema Izveštaju programa stabilnosti za 2021. irskog Ministarstva finansija objavljenom 14. aprila, Irska će izgubiti 2 milijarde evra prihoda od poreza na dobit do 2025. godine.

Komentarišući ova dešavanja, Pascal Donohoe, irski ministar finansija, rekao je: „Male zemlje, poput Irske, moraju da budu u mogućnosti da koriste poresku politiku kao legitimnu polugu da nadoknade prednosti obima, resursa i lokacije u kojima uživaju veće zemlje.“

Trenutno se pregovara o tehničkim detaljima predloga OECD-a, uključujući stopu najnižeg poreza, ali se očekuje da će biti rešeni u rasponu od oko 15%, umesto 21% kako su predložile Sjedinjene Države. Očekuje se da će pregovori na nivou OECD / G20 biti završeni do sredine godine.

Objavljeni su izveštaji stručne revizije OECD-a o rešavanju poreskih sporova

U okviru rada preduzetog u okviru BEPS akcije 14 i poboljšanja mehanizama za rešavanje poreskih sporova, OECD je izdao dodatne izveštaje o međusobnom pregledu druge faze za jurisdikcije Australije, Irske, Izraela, Japana, Malte, Meksika, Novog Zelanda i Portugala. Izveštaji procenjuju napore zemalja da primene minimalni standard Akcije 14 kako je dogovoreno u skladu sa OECD / G20 BEPS projektom i preporuke sadržane u izveštajima o međusobnoj reviziji Faze 1.

BEPS akcija 14 nastoji da poboljša mehanizme za rešavanje poreskih sporova kroz postupak stručne revizije Inkluzivnog okvira, koji ispituje usklađenost sa minimalnim standardom koji su pregledale i nadgledale vršnjačke zemlje.

Sve jurisdikcije potpisale su OECD MLI, a preostala je samo jedna jurisdikcija koja nije ratifikovala instrument. Sve jurisdikcije su ažurirale svoje smernice za MAP, većina je uspešno smanjila vreme potrebno za zatvaranje slučajeva MAP, a sve su dodale dodatno osoblje svojim nadležnim organima koji se bave slučajevima MAP.

Podsetnik za CFE vebinar o razvoju sudske prakse Evropskog suda pravde - 22. april

Vebinar serije CFE Academy posvećen ispitivanju ključnog razvoja poreskog prava u EU i pružanju uvida o praktičnom značaju nedavne sudske prakse Evropskog suda za poreske savetnike održaće se ovog četvrtka, 22. aprila 2021. u 14:30.

Panel čine akademski stručnjaci iz CFE-ove Radne grupe ECJ: Prof. Dr Georg Kofler, predsedavajući radne grupe, pokrivaće poljsko-mađarske slučajeve poreza na promet, Dr Isabelle Richelle će razgovarati o slučaju Societe Generale, Prof. Dr. Alexander Rust će analizirati slučaj Lexel, a Dr João Nogueira će razgovarati o slučaju Vodafone. Aleksandar Ivanovski, direktor poreske politike u CFE, moderiraće seminar.

Izveštaj OECD-a o uticaju GIG ekonomije na politiku i administraciju PDV-a

OECD je objavio izveštaj u kojem se analizira uticaj ekonomije rasta i deljenja na politiku i administraciju PDV-a / GST-a i „predstavlja niz rešenja za primenu PDV-a / GST-a na operatore deljenja i GIG ekonomije. Ova rešenja su dizajnirana da osiguraju jednake uslove za operatore u brzo rastućoj ekonomiji deljenja i GIG ekonomiji i tradicionalnijim poslovima. “

Pascal Saint-Amans, direktor OECD-ovog Centra za poresku politiku i administraciju, rekao je za izveštaj „Mogućnosti koje pružaju digitalne platforme i veliki podaci omogućile su pojedincima i preduzećima da se povežu sa potrošačima i pružaju im usluge u većem obimu nego ikad. Kroz ova preduzeća sa novom tehnologijom, poreske vlasti širom sveta imaju daleko veću vidljivost ranije neformalnih aktivnosti, stvarajući nove mogućnosti za poboljšanje usklađenosti sa porezima i obezbeđivanje efikasne naplate PDV-a u ovom brzo rastućem delu ekonomije. "

CFE Forum - Poreska transparentnost, razmena informacija i digitalna trgovina - 6. maj 2021

Otvorena je registracija za Evropski forum poreskih savetnika Evrope 2021, koji će se održati praktično u četvrtak, 6. maja 2021.

Prvi panel sadržaće uvodni govor Pascala Saint-Amansa, direktora OECD-ovog Centra za poresku politiku i administraciju. Panelisti Evropske komisije, Evropskog revizorskog suda, akademske zajednice i prakse će zatim razgovarati o prekograničnoj razmeni informacija u EU i implikacijama na prava poreskih obveznika, uključujući upotrebu informacija od strane poreskih vlasti.

Drugi panel će činiti panelisti iz Evropske komisije, digitalnih platformi i prakse, i istraživaće temu PDV-a u digitalnoj ekonomiji, u pogledu ukidanja pravila prodaje na daljinu i omogućavanja plaćanja PDV-a na platforme koje se plaćaju van EU.

TOP