6. MEĐUNARODNI KONGRES PORESKIH SAVETNIKA

Udruženje poreskih savetnika Srbije, kao član Evropskog udruženja poreskih savetnika je ove godine i pored sveopšte krize, nastale usled koronavirusne pandemije, uspešno održalo 6. Medjunarodni kongres poreskih savetnika, u hotelu Crowne Plaza, u Beogradu, u periodu od 8. do 10. oktobra.

Posebno smo ponosni što je ove godine učešće na kongresu uzeo i Dr Piergiorgio Valente- predsednik Evropskog udruženja poreskih savetnika (CFE), koji se, u skladu sa restriktivnim merama zbog širenja korona virusa, prisutnima obratio putem video linka. Obraćanje Dr Piergiorgia Valentea i njegovo expertsko izlaganje dalo je posebno značajan doprinos ovom događaju.

Pored Dr Piergiorgia Valentea, na Kongresu su svoja izlaganja predstavili:


Aleksandra Heinzer – predstavnica CFE u Evropskoj komisiji za oblast PDV;

Mr Dejan Dabetić, rukovodilac Grupe za ugovore o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, sektor za fiskalni sistem, Ministarstvo finansija Republike Srbije;

Prof. dr Vesna Aleksić, doktor pravnih nauka, predavač na Pravnom fakultetu u Beogradu i Novom Sadu.

Aleksandar Lugonja, Digitalna zajednica;


kao i istaknuti članovi našeg Udruženja: Mr Milena Vuković Buha, Aleksandar Vasić, Djerdj Pap na čelu sa predsednikom Udruženja Mr Ivanom Simičem.

Na Kongresu su predstavljena stručna tumačenja aktuelnih poreskih zakona u Srbiji, primena EU zakona na srpske poreske obveznike i uticaj COVID-a na digitalizaciju u Srbiji i poreske sisteme u Srbiji i EU.

Obradjene su teme: debirokratizacija i parafiskalni nameti, izmena podzakonskih akata za primenu Zakona o PDV, primena digitalizacije u Srbiji usled COVID-a, PDV registracija srpskih poreskih obveznika u EU, povraćaj PDV i najava promena, aktuelne teme na području sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, samostalni rad preduzetnika i uticaj na poreske obaveze i dr.

Drugog dana kongresa, u svečanoj sali hotela Crowne Plaza održana je ceremonija dodele diploma I sertifikata I generaciji polaznika Poreske akademije.

TOP